Articole

Articole de interes din domeniul imobiliar

Ghidul cumparatorului: Credit Ipotecar si Prima Casa

GHIDUL CUMPARATORULUI
Tot ce este esential sa stiti pentru a cumpara o proprietate la pretul corect si intr-un timp scurt
SPATII COMERCIALE S.R.L. este lider pe segmentul imobiliar de spatii comerciale cu un vast portofoliu de proprietati active pe raza Bucuresti.
Modul in care noi facem consultanta imobiliara este bazat in experienta de peste 10 ani de activitate imobiliara a colegilor si cresterea numarului de tranzactii cu succes in fiecare luna.
Acest ghid este conceput sa va ajute si sa faciliteze procesul de evaluare care are de cele mai multe ori ca baza un motiv bine intemeiat:
-schimbarea zonei sau relocarea unei companii ce se dezvolta, dorinta de a investi intr-un bun imobil ce urmeaza sa aduca venituri, achizitia unui teren in vederea construirii, sediu de firma, spatiu comercial sau de ce nu dezvotare imobiliara a unui ansamblu rezidential.
Indiferent ca doresti sa cumperi o proprietete, este foarte important sa fii foarte bine informat despre ce se intampla in piata imobiliara in momentul in care doresti sa faci achizitia, deoarece piata imobiliara este in continua schimbare, iar acesta este motivul principal ce poate duce la achizitia unei proprietati supra-evaluate. Treaba agentiei este de a-ti oferii oferte reale la un pret bine analizat si incadrabil bugetului tau.
CUMPARAREA CU CREDIT IPOTECAR
1. Informarea bancara – la orice unitate bancara se poate obtine informatiile necesare in vederea contactarii creditului
2. Pre-aprobarea – dupa depunerea dosarului, banca transmite pre-aprobarea din punct de vedere financiar. Astfel, cumparatorul cunoaste bugetul de incasare si poate incepe cautarile pentru proprietate.
3. Prospectarea – se fac cautari pe portalulrile imobiliare, anunturile din presa, consultarea cu cunostinte apropiate etc.
4. Contactarea unui agent – pentru a facilita procesul de prospectare, recomandam contactarea unui agent imobiliar, care este la curent cu toate proprietatile aflate la vanzare.
5. Vizionarea imobilelor – cumparatorul vizioneaza, cu agentul, imobilele ce i se potrivesc conform indicatiilor, cerintelor si bugetului.
6. Alegerea imobilelor potrivite – partea de reflectare asupra locuintelor vizionate. Profitati de suportul agentului pentru a analiza si compara fiecare proprietate.
7. Propunerea ofertei de cumparare – oferta de cumparare cantareste foarte mult atunci cand este insotita de un avans (5%-10%) din pretul oferit. Acesta reprezinta recunoasterea seriozitatii cumparatorului. Agentul este cel care va prezenta oferta vanzatorului.
8. Oferta acceptata/neacceptata
a) Daca ofeta este neacceptata, se poate repozitiona o noua oferta
b) Daca oferta este acceptata, fie se va semna o promisiune de vanzare in care se mentioneaza termenii si conditiile tranzactiei si vanzatorul va incasa avansul, fie se pregateste documentatia pentru banca in vederea obtinerii creditului.
9. Analizarea venitului – dupa depunerea documentelor privind veniturile, banca verifica daca se indeplinesc conditiile pentru suma solicitata.
10. Prezentarea documentelor la banca – trebuie prezentate documentele imobiluilui pe care il doriti sa-l achizitionati (extras de carte funciara, contract de dobandire, documentatie cadastrala, certificat energetic etc.)
11. Evaluarea – daca din punct de vedere juridic actele sunt in regula, veti fi contactat de catre banca in vederea evaluarii imobilului. Costul evaluarii difera de la o banca la alta, plata taxei de evaluare urmand a fi efectuata conform specificatiilor bancii.
12. Aprobarea finala – banca te va informa daca creditul a fost aprobat sau respins.
13. Programare notar – dupa aprobare partile stabilesc data si ora semnarii contractului de vanzare-cumparare si a contractului de credit si de garantie.
14. Semnare contracte – se va semna contractul de vanzare al imobilului intre vanzator si cumparator, contractul de credit si contractul de garantie intre cumparator si banca, precum si polita de asigurare a imobilului
15. Viramentul bancar – banca pune banii la dispozitia cumparatorului in contul curent, de unde se vor transfera , intr-o singura transa sau mai multe, conform contractului de credit, in contul vanzatorului (sau va vira direct in contul vanzatorului, dupa caz).
16. Actiuni dupa tranzactie – cumparatoru, noul proprietar, va inregistra imobilul la directia Taxe si impozite locale, va facedemersuri pentru inscrierea utilitatilor: electrica, gaz, internet, televiziune, telefonie etc.
In cazul in care la momentul la care ai solicitat un credit si nu ai gasit imobilul pe care il doresti, banca iti aproba mai intai creditul si apoi iti pune la dispozitie un anumit termen (in functie de banca) de la semnarea contractului de credit pentru gasirea imobilului. Sfatul agentului imobiliar este sa nu incepi cautarea unui imobil pana nu ai creditul in faza de aprobare, risti sa gasesti ceva ce sa iti placa si sa se vanda in scurt timp de la depunerea actelor de obtinere credit ipotecar.
CUMPARAREA CU CREDIT PRIMA CASA
1. Informarea bancara – la orice unitate bancara se poate obtine informatiile necesare in vederea contractarii creditului
2. Pre-aprobarea – dupa depunerea dosarului, banca transmite pre-aprobarea din punct de vedere financiar. Astfel cumparatorul cunoaste bugetul de incadreare si poate incepe cautarile pentru proprietate.
3. Prospectarea- in functie de buget, se fac cautari pe portarulile imobiliare, anunturile din presa, consultarea cunostintelor apropiate etc.
4. Contactarea unui agent – pentru a facilita procesul de prospectare, recomandam contactarea unui agent imobiliar, care este la curent cu toate proprietatile aflate la vanzare.
5. Vizionarea locuintelor – cumparatorul vizioneaza cu agentul imobiliar, locuintele ce i se potrivesc conform indicatiilor, cerintelor si bugetului.
6. Alegerea locuintei potrivite – partea de reflectare asupra locuintelor vizionate. Profitati de suportul agentului pentru a analiza si compara fiecare proprietate.
7. Propunerea ofertei de cumparare – oferta de cumparare cantareste foarte mult atunci cand este insotita de un avans de (5%-10%) di pretul oferit. Aceasta reprezinta recunoasterea seriozitatii cumparatorului. Agentul este cel care va prezenta oferta vanzatorului.
8. Oferta acceptata/neacceptata
a) Daca oferta este neacceptata, se poaterepozitiona o noua oferta.
b) Oferta este acceptata, vanzatorul va primi avansul si va semna o promisiune de vanzare.
9. Prezentarea documentelor la banca – trebuie prezentate documentele imobilului pe care doriti sa il achizitionati (contract de dobandire, documentatie cadastrala, certificat energetic, etc.). Dupa caz, se prezinta si declaratia notariala pentru Prima Casa.
10. Evaluarea –Daca din punctul de vedere juridic actele sunt in regula, veti fi contactat de catre banca in vederea evaluarii imobilului. Costul evaluarii difera de la o banca la alta, plata taxe de evaluare urmand a fi efectuata conform specificatiilor bancii.
11. Aprobarea finala – dupa aprobarea finala din partea bancii, se solicita extras de carte funciara a imobilului, emis cu cel putin 15 zile inainte si ante-contractul notarial de vanzare-cumparare
12. Ante-contract notarial – se semneaza la notar, un exemplar este pentru banca.
13. Aprobare FNGCIMM – dosarul este complet si depus de catre banca pentru obtinerea aprobarii garantiei de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.
14. Semnare contracte – dupa aprobarea FNGCIMM se plateste comisionul de gestiune datorat, se va semna contractul de credit ce urmeaza a ai autentificat la notar si contractul de garantare.
15. Programare la notar – de comun acord se tsbileste data si ora semnarii contractului de vanzare-cumparare.
16. Contract de vanzare-cumparare –Agentul se asigura ca in ziua semnarii vor fi prezentate toate documentele necesare. Se semneaza contractul de vanzare-cumparare, un exemplar este pentru banca. Dupa eliberarea extrasului de Carte Funciara cu inregistrarile ipotecii legale in favoarea Statului Roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si a bancii rezpective se va putea utiliza creditul.
17. Viramentul bancar – cumparatorul prezinta polita de asigurare a imobilului, coantumul primelor 3 rate de dobanda in vederea constituirii depozitului colateral. Apoi se realizeaza virarea banilor catre vanzator intr-un cont curent, deschis la banca respectiva sau intr-un alt cont curent deschis pe numele acestuia.
18. Actiuni dupa tranzactie – noul proprietar va declara imobilul pentru impunere la directia impozite si taxe locale, va face demersuri pentru inscrierea utilitatilor electrica, gaz, abonament TV, internet, etc.

Spatii Comerciale SRL
Office: 0773.855.092
Solicita si tu o intalnire cu unul din agentii nostrii!