Articole

Articole de interes din domeniul imobiliar

Contract de Intermediere Imobiliara – Contract de Prestari servicii

CONTRACTUL DE PRESTARI SERVICII

Prestarea de servicii este activitatea pe care o persoana (fizica sau juridica) o desfasoara in folosul altei persoane, in schimbul unei plati. Aceasta “afacere” este perfect normala si corecta, avand in vedere ca partile (cele doua persoane) cad de acord, inca de la inceput, atat asupra serviciului ce se face, cat si asupra platii cuvenite. Avand in vedere ca oamenii sunt, in general, subiectivi, este necesar ca intelegerea intre parti sa imbrace un aspect cat mai oficial pentru a nu putea fi ulterior interpretata sau schimbata. Aceasta oficializare a intelegerii se numeste “contract de prestari de servicii”.

Intermedierea tranzactiilor imobiliare este un serviciu pe care o persoana juridica (agentia imobiliara) il face in folosul unui vanzator / comparator sau proprietar / chirias de imobil, in conditiile in care acestia din urma platesc agentiei pentru serviciul facut un comision (o suma de bani).

Pentru ca relatia dintre parti (contractul de prestari de servicii) sa fie “normala si corecta”, asa cum am precizat de la inceput, trebuie indeplinite anumite conditii:

  1. Intelegerea (contractul de prestari de servicii) sa se faca printr-un un document scris, care poate fi prezentat, in caz de nevoie, ca proba a celor stabilite intre parti;
  2. Partile sa fie foarte clar si precis nominalizate (prin datele lor oficiale de identificare);
  3. Obiectul contractului (fondul intelegerii) sa fie complet definit;
  4. Obligatiile partilor (ce are de facut fiecare parte) pentru indeplinirea intelegerii sa fie stabilite si clar exprimate;
  5. Clauzele, care elimina posibilele interpretari si stabilesc masurile ce se iau in caz de nerespectare a contractului, sa fie, de asemenea, complet si precis definite;
  6. Partile sa certifice prin semnatura, inainte de a se incepe orice actiune, ca sunt de acord cu continultul contractului.

In prezent agentiile imobiliare intampina foarte mari probleme in relatia lor cu clientii. Aceste probleme sunt cauzate in majoritatea cazurilor de ambele parti: agentiile, respectiv clientii. Daca unele agentii pacatuiesc prin faptul ca nu fac servicii de cea mai buna calitate in folosul clientilor lor, tot asa unii clienti nu procedeaza corect refuzand sa plateasca pentru serviciile primite. Aceasta situatie este foarte deranjanta si pagubitoare tocmai pentru cei care vor sa fie corecti si sa rezolve problemele cat mai bine. Un contract de prestari de servicii bine facut poate elimina multe din aceste necazuri. Trebuie spus clar ca cei care nu sunt de acord cu incheierea unui astfel de contract au de gand sa lase intreaga relatie dintre parti nereglementata, astfel incat ei sa procedeze asa cum le convine mai mult, adica sa profite (sa primeasca, dar sa nu dea). Se poate spune fara teama de a gresi ca numai ignorantii si hotii refuza sa incheie un contract de prestari de servicii, indiferent ca vorbim in acest caz de agentii sau de clientii lor. Si sa nu uitam inca un lucru: este ilegal ca o societate comerciala sa desfasoare o activitate in folosul unui consumator fara a incheia contract de prestari de servicii cu acesta.

Cel care primeste serviciile (beneficiarul), daca este o persoana corecta, nu are nici un motiv sa refuze incheierea (semnarea) contractului de prestari de servicii, atata timp cat si cealalta parte (prestatorul) este deschis dialogului si dispus sa negocieze conditiile contractuale. Odata semnat, contractul devine act juridic cu toate efectele prevazute de lege.